Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

03.09.2016 Priprava datoteke za tisk je lahko tudi trn v peti

Pri neskončnem številu datotek za tisk, ki jih prejmemo od oblikovalcev, t.i. oblikovalcev in ostalih bi lahko rekli, da je zelo malo takih, ki so pripravljene brezhibno. Največkrat so sicer malenkosti, ki datoteko ločijo do popolnosti, se pa seveda najdejo »cvetke«, ki resnično izstopajo, a na žalost v napačno smer.

12 namigov do brezhibne datoteke za tisk
Če boste sledili nekaterim osnovnim napotkom, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju, smo prepričani, da se boste naslednje priprave datoteke za tisk lotili s polno mero samozavesti in brez slabe volje.


1. Svetujemo vam, da datoteko za tisk pripravljate v grafičnih programih kot so Adobe InDesign, Illustrator, Quark X ali Corel Draw!

2. Datoteko za tisk vedno pripravite na točen format (1:1), izjema so npr. Jumbo plakati (1:10) in City light plakati (1:5).

3. Ker vam želimo natisniti kvalitetne tiskovine, naj vaše datoteke za tisk vsebujejo samo slike z zadostno resolucijo (dpi-dots per inch):

  • tisk poslovnih tiskovin: minimalno od 250-300 dpi
  • tisk večjih formatov (XXL tisk): od 100 -  150 dpi


4. Vsi grafični elementi v datoteki za tisk (slike, barvne podlage, logotipi, pisave …) naj bodo v CMYK barvnem prostoru ali v PANTONE lestvici (offset tisk)

5. V primeru, ko tiskovina vsebuje večjo barvno površino v črni barvi, vam priporočamo, da črno barvo sestavite iz CMYK: C=40%, M=30%, Y=30%, K=100%. V tem primeru se boste izognili, da bi bila črna barva premalo intenzivna.

6. Kar pa ne velja za črna besedila oz. pisave, ki jih je potrebno kreirati samo iz črne barve (C=0%, M=0%, Y=0%, K=100%), nikakor ne iz vseh štirih barv, saj lahko v tem primeru pri tisku pride do zamika barvne registracije. Upoštevajte še, da velikost pisave NE bo manjša od 6 pt.

7. Minimalna debelina vektorskih linij naj bo 0,25 pt oz. 0,1 mm.

8. Pri pripravi datoteke za tisk je potrebno upoštevati tudi maksimalna dovoljena barvna pokritost*, ki se razlikuje glede na vrsto papirja. Za premazne papirje je 330% , medtem ko je pri nepremaznih papirjih nižja in znaša 280% . Minimalna pokritost posamezne barve naj ne bo manjša od 5%!
* Barvna pokritost oz. nanos barve je seštevek vseh barvnih kanalov (C+M+Y+K).

9. Kadar je  tiskovina obrezana v živi rob je dodajte 3 mm dodatka za porezavo (Bleed). Vsi grafični elementi kot so pisave, logotipi in podobno naj bodo od roba porezave odmaknjeni vsaj 3 mm navznoter (Margins). Datoteka naj vsebuje tudi oznake za porezavo (Crop Marks).

10. Priporočamo, da PDF datoteko kreirate s standardom PDF/X3:2002.

11. Barvne prelive (Gradient), kjer barva prehaja od temnejše k svetlejši, izdelajtete v programu Adobe Photoshop (rasterizirana oblika) in se tako izognite neželjenim barvnim stopnicam.

12. Pri pripravi datotek za brošure in knjige s trdo vezavo vedno pripravite dve ločeni datoteki – eno za vložek in eno za platnico/naslovnico.


V naslednji objavi pa sledijo namigi za pripravo bolj zahtevnih datotek kot so UV parcialno lakiranje, slepi tisk, konturni izrez …


Več o pripravi datotek najdete na tej povezavi: Priprava datotek za tisk