Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

03.09.2016 Etikete za različne želje, pričakovanja in potrebe

Prepričani smo, da ste se že znašli v situaciji, ko ste potrebovali takšne ali drugačne nalepke oz. etikete. Pa naj si bodo etikete za na vinsko steklenico, sokove, za darilno škatlico s piškoti, ali za na kozarec marmelade ali celo za na etikete z oblačili, pa na embalažo za čistila in še bi lahko naštevali.

S tem, kam boste nalepke lepili niste imeli težav, večja težava se je pojavila, ko ste se morali odločiti med različnimi možnostmi materialov, izdelave in nenazadnje tudi dodelave.

Glavno vodilo pri izbiri naj bo naklada
Prvi parameter pri odločitvi je vsekakor količina nalepk, ki jih potrebujete. Če potrebujete večjo količino od cca. 500 kom dalje (odvisno od velikosti posamične nalepke) vam svetujemo etikete iz role na rolo.

Digitalni tisk etiket na roli omogoča visoko kakovost tiska, več dizajnov znotraj ene dimenzije in tisk variabilnih podatkov. Poleg tega lahko izbirate med več kot 700 različnimi že obstoječimi orodji za izsek glede na velikost in obliko etikete.

Pri materialih so vam na voljo tako papirnati kot PVC materiali. Široka paleta dodelave etiket pa vam omogoča, da so vaše etikete edinstvene in da se bo marsikateri pogled ustavil na njih.

Tako lahko izbirate med različnimi plastifikacijami, UV parcialnim lakiranjem, slepim tiskom, toplotnim tiskov z različnimi barvnimi folijami, UV lakiranjem…

Etikete na roli so prav tako primerna izbira za vse, ki uporabljate strojno etiketiranje. V tem primeru bodite pozorni, katero smer navitja in premer rolce boste izbrali.

Etikete iz pole izberete ko potrebujete manjše naklade. Tu lahko izbirate med papirnatimi (mat, gloss, strukturiran papir) ter PET nalepkami. Etikete iz pole se tiskajo v CMYK barvni lestvici.

V tej tehniki vam natisnemo nalepko do maksimalnega formata A3 (420x297mm), medtem ko lahko pri izbiri velikosti svoje nalepke sledite standardnim formatom, kot so A4, A5, A6, Q5, Q6… ali pa si nalepko prilagodite glede na svoje želje in potrebe. Najmanjšo velikost v tej izvedbi nalepk je 30x30mm.

V primeru omejenih finančnih sredstev se lahko poslužujete predpripravljenih papirnih samolepilnih etiket na poli A4. Pomanjkljivost, ki je v tem primeru je ta, da morate velikost nalepke prilagoditi že obstoječim meram na poli A4. Vendar pa je kljub temu različic veliko, tako da marsikdo najde sebi primerno etiketo.

Zlata je in
Hit tega poletja so vsekakor etikete, ki vsebujejo zlati element. Bodisi je to logotip, grafični element ali napis. Tisk zlate barve v CMYK barvni lestvici, torej v digitalni tehniki, ni mogoč. Natiskana zlata barva je zgolj slab približek zlate barve, ki je bolj podoben senf odtenku.

Zlata barva se lahko tiska v offset tisku kot Pantone metalik barva, v primeru digitalnega tiska pa je ena od možnosti tudi toplotni tisk z zlato folijo. Alternativa v digitalni tehniki so etikete na roli, kjer lahko zlato barvo simuliramo s pomočjo izbire srebrne folije na katero tiskamo primerno barvno kombinacij0 CMYK in dodatno belo barvo.

Nepravilne oblike – Sky is the limit
Nemalokrat se pojavi potreba tudi po nalepkah t.i. nepravilnih oblik. Bodisi gre za izrez črk, logotipa, napisov…

Natiskan material – papirnata ali PVC nalepka, se v tem primeru vstavi v rezalnik, ki omogoča izrez po konturi. Lahko bi rekli, da vas tu lahko vodi načelo »Sky is the limit«. Ker je rezalnik voden računalniško, lahko izreže kakršnokoli obliko. Najmanjša možna izrezava je nalepka velikosti cca. 10 mm, medtem ko je navzgor omejite z širino role nalepke, kar pa je najbolj pogosto 130 cm.

Pa še en nasvet – pri naročilu izrezanih napisov v obliki posamičnih črk vedno zahtevajte tudi prenosno folijo, ki vam bo omogočila lažjo namestitev napisa na želeno podlago.

Opisana tehnika je primerna predvsem za manjše naklade. Na ta način se tako izognete strošku orodja za izsek. Vendar pa vam priporočamo, da se pri večjih nakladah raje odločite za etikete iz role na rolo, saj je v tem primeru kvaliteta tiska vsekakor višja.

Mi ničesar ne prepuščamo naključju, kaj pa vi?