Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

04.09.2016 Poslati povpraševanje za tisk – Ah, mala malica

A, v praksi temu dostikrat ni tako. Čeprav se vam zdi, da je sestaviti povpraševanje enostavna naloga, pa se velikokrat izkaže, da temu ni tako. Še posebno, ko govorimo o povpraševanju za tisk zahtevnejših tiskovin (knjig, brošur, zbornikov, nalepk oz. etiket …).

Vsak od podatkov, ki ga mora povpraševanje vsebovati je enako pomemben, saj se podatki navezujejo eden na drugega. Z navedbo potrebnih podatkov se tako izognete potencialnim problemom in prihranite čas.


1. Vrsta tiskovine
V povpraševanje opredelite ali gre za letak, zloženko, katalog, zbornik, brošuro… Torej, če navedete, da gre za letak A4, se sklepa, da se tiskata 2 strani A4. Pri zloženki se tiskajo 4 ali 6 ali celo 8 strani.

2. Obseg
Vaša tiskovina lahko vsebuje poljubno število strani. Vendar pa obstajajo priporočila, ki jih je zaradi same izvedbe smotrno upoštevati.

Ena izmed ključnih so tiskovine spete z žico (katalogi), pri katerih mora biti število strani obvezno deljivo s 4. V primeru, da imate predvidenih 34 strani tiskovine, ki bi jo želeli imeti speto z žico, je ena od možnosti, da imate v tiskovini 2 dodatni beli strani ali pa da se odločite za špiralno vezavo.

Za izdelke, ki vsebujejo med 40 in 700 strani, je prav gotovo najprimernejša izbira bodisi mehka vezava (broširano-rezkano), bodisi trda – italijanska vezava. Spenjanje z žico je primerno za tiskovine do maksimalno 100 strani, špiraljenje pa do maksimalno 120 listov.

3. Vrsta in način tiska
Ločimo med digitalnim tiskom, ki je primeren pri manjših nakladah in klasičnim offset tiskom, ki je pri večjih nakladah cenovno ugodnejši. Tisk v digitalni tehniki je vsekakor fleksibilnejši pri tisku različnih variant enake tiskovine, odlikuje pa ga hitrejša izvedba. Torej najprej se je potrebno odločiti katero vrsto tiska izbrati, ki je pa odvisna od vaše željene naklade.

Drug pomemben podatek je način tiska: enostranski, obojestranski, barvni ali črno beli tisk…

Tiskarske oznake, ki se uporabljajo v mednarodnem okvirju so:

1/0- enostranski črnobeli tisk
1/1- obojestranski črno beli tisk
4/0- enostranski barvni tisk
4/4- obojestranski barvni tisk
4/1 – barvni tisk po eni strani in črnobeli tisk po drugi strani

V digitalni tehniki tisk v pantone barvni lestvici ni mogoč. To je izvedljivo samo v offset tisku, zato se pri tej tehniki uporabljajo še dodatne oznake, in sicer:

2/0 – tisk v 2 pantone barvah
3/0 – tisk v 3 pantone barvah
5/0 – tisk v 4 procesnih barvah (CMYK) + 1 pantone

4. Papir
Izbor papirjev je zelo velik. Pri povpraševanju je zaželeno, da se navede poleg gramature papirja tudi vrsta papirja. Torej, ali želite vašo tiskovino imeti na premaznem, nepremaznem, recikliranem ali kreativnem papirju. Oba parametra namreč vplivata na končno ceno. V primeru, da vaše zahteve, predvsem glede gramature papirja, ne bodo primerne, vam bomo pripravili ponudbo, z izbiro papirja, ki bo ustreznejša za vašo tiskovino.

5. Format
Najpogosteje se tiskovine tiskajo na standardne formate kot so A5, A4, A3, A6, B2, B3… Seveda pa si marsikdo želi s svojo tiskovino izstopati in tudi na račun nestandardnega formata svoje tiskovine pritegniti pozornost svojih kupcev. Tako vam lahko v digitalni tehniki natisnemo letake in zloženke, koledarje, tiskovine s špiralno vezavo do max. formata 680×315 mm, plakate do maksimalne širine do 1500 mm. Pri zloženkah vedno navedite tudi dimenzijo odprtega in zaprtega formata zloženke.

6. Količina
Vse zgornje elemente ste v svojem povpraševanju zajeli, a ste pozabili navesti količino vaših tiskovin. V tem primeru priprava ponudbe ni mogoča, saj je podatek o nakladi ključnega pomena. Seveda je velika razlika med naročilom 1.000 kom ali 10.000 kom. letakov. Za prve bo bolj primeren digitalni tisk za druge offset tisk.

7. Dodelava
Razrez na format, zgibanje, biganje, zlaganje, perforacija, izrez (štancanje), luknjanje, plastifikacija (mat, gloss, softtouch, antiscratch), lepljenje trakov na wobblerje,  lepljenje nalepk na zloženke, šivanje z žico, špiraljenje, mehka ali trda vezava, clear dry ink, UV parcialno lakiranje, slepi tisk.

Možnosti same dodelave tiskovin je ogromno. Nekatere dodelave so splošne, kot npr. razrez na format ali zgibanje pri zloženkah, ostale zahteve/želje, pa je potrebno navesti v povpraševanju.

Različne dodelave se tako razlikujejo v ceni kot tudi v samem roku izdelave.