Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

05.09.2016 Kdaj je digitalni tisk prava izbira?

Kljub temu, da sta tako digitalna kot offset tehnika izredno razširjeni pa še vedno ne vemo natančno, kdaj izbrati katero od tehnologij. Katere so prednosti in slabosti digitalnega tiska in kje iskati prednosti in slabosti klasičnega offset tisk pa si poglejmo v nadaljevanju.

Marsikaj bo jasno že, če pojasnimo kaj je v resnici offset tisk. V laiku bolj prijaznem jeziku gre za konvencionalno, plosko tiskanje na klasičnem tiskarskem stroju z uporabo tiskarskih plošč.

Offset tisk je v svojem bistvu še vedno kralj vseh tiskarskih tehnik, saj omogoča relativno visoko hitrost tiskanja (do 15.000 tiskarskih pol/h), ključni prednosti pa sta izjemna kvaliteta tiska in sorazmerno ugodna cena pri višjih nakladah. Izpostaviti je potrebno še format tiskovne pole (1000 x 700 mm) in možnost tiska barv po Pantone lestvici.

Kot slabost lahko izpostavimo počasnejšo pripravo zaradi razvijanja tiskarskih plošč, katere pa predstavljajo relativno visok fiksni strošek. S tem je offset tisk najbolj primerna izbira takrat, ko imamo namen tiskati višje naklade tiskovin, saj z večjim številom izvodov, cena na posamezni izvod linearno pada in tako pri neki točki postane fiksni strošek izdelave plošč zanemarljiv.

Popolno nasprotje je digitalni tisk, pri katerem ni potrebna izdelava tiskarskih plošč. Če spet poenostavimo, je digitalni tisk tehnika, pri kateri stroje za tiskanje krmili računalnik. Poleg zanemarljive priprave na tisk velja kot prednost digitalnega tiska izpostaviti hitrost tiskanja v smislu realizacije večjega števila različnih naročil in kar je zelo pomembno, prilagodljivost digitalnega tiska, saj ponuja številne ustvarjalne možnosti za dosego boljših marketinških učinkov.

Digitalni tisk je prava izbira takrat, kadar želite tiskati manjše količine tiskovin, kadar želite tiskovino že naslednji dan, kadar tiskate personalizirane promocijske materiale …

Z obema tehnikama tiska je mogoč tisk različnih vrst tiskovin, kot so koledarji, pisalni bloki, dopisni listi, katalogi, brošure, vizitke, kuverte, zloženke.

Pomembno pa je vedeti kdaj se pri kateri tiskovini odločiti za eno ali drugo tehniko tiskanja.