To top
Ponedeljek - Petek: 8.00 - 16.00 h
Demago Print
NE NAJDETE ODGOVORA? Tukaj smo zato, da vam pomagamo!

» Zakaj kupovati v spletni tiskarni Demago?
Nakup preko spletne aplikacije je enostaven, hitrejši, varen, transparenten, cenejši, dosegljiv vse dni v tednu...» Ali je možno oddati naročilo brez uporabe spletne trgovine?
Vaše naročilo lahko oddate tudi preko E-Maila, na CD, DVD-ju po navadni pošti ali osebno, vendar v tem primeru niste opravičeni do popustov, ki se samodejno obračunavajo, le če opravite spletno naročilo. Naročila oddana preko spletne aplikacije so obravnavana prednostno!» Imate FTP strežnik in kakšno je geslo?
Za pošiljanje manjših datotek do cca. 25 MB lahko datoteko pošljete na E-Mail, večje datoteke do 300 MB pa pošljite direktno na naš FTP. Za dostop do FTP-ja ne potrebujete gesla, vpišite le vaše ime, priimek, gsm in pošljite datoteko.» Ali lahko spremenim spletno naročilo?
Spletno naročilo lahko spremenite, v kolikor še ni bilo izdelano-natisnjeno. Spremembo nam nemudoma sporočite po E-Mailu.» Ali lahko prekličem spletno naročilo?
Spletno naročilo lahko prekličete, vendar v primeru da je naročeno že natisnjeno, ste znesek naročila dolžni poravnati, tudi v primeru, da ga ne prevzamete.» Ali lahko naročim več izdelkov hkrati?
Na naročilnico lahko dodajate neomejeno število različnih izdelkov.» Kaj je ID številka?
ID številka je številka vašega naročila, izpisana v E-Mailu, ki vam ga sistem avtomatsko pošlje, takoj ko zaključite naročilo.» Ali lahko spremenim svoje geslo?
Vaše geslo, naslov za dostavo, naslov za račun lahko poljubno spreminjate v zavihku Moj račun.

» Kje vas najdem in kakšen je vaš delovni čas?
Sedež podjetje Demago d.o.o., se nahaja na Titovi cesti 49 v Mariboru. Dosegljivi smo vsak dan v tednu od 7.30 do 16.00 ure (pon-pet).» Ali se lahko oglasim pri vas?
Lahko, vendar je zaželjeno, da se za točen termin-uro vnaprej dogovorimo, kajti le tako se vam lahko v celoti posvetimo.» Ali so cene v spletni aplikaciji točne oz. držijo?
Vse cene, ki jih izračunate v spletni aplikaciji so točne, v postopku naročila se prišteje le strošek poštnine, v kolikor tiskovin ne prevzamete sami v naši poslovalnici. Poštnina se samodejno obračuna po ceniku Pošte Slovenije.» Kaj če s kvaliteto izdelka - tiskovine ne bom zadovoljen?
S kvaliteto tiska smo zadovoljili številne naročnike (društva, agencije, posameznike,...), pa vendar, če z izdelkom ne boste zadovoljni vam preprosto vrnemo znesek, ki ste ga plačali.» Ali lahko pred tiskom dobim poskusni odtis?
V kolikor gre za digitalni tisk običajnih tiskovin lahko, v tem primeru pošljite datoteko na naš E-Mail in pripišite vaš naslov. V kolikor gre za offset tisk ali XXL-digitalni tisk, pa žal zaradi tehničnih razlogov poskusni odtis ni mogoče izdelati.» Kakšen je način plačila?
Na razpolago je pet načinov plačila: gotovina-ob prevzemu, plačilo po povzetju, plačilo po predračunu, plačilo s plačilno kartico ali plačilo po valuti - zamik plačila (velja le za podjetja s katerimi imamo sklenjeno pogodbo).» Imate kakšen popust za večja naročila?
Cena izdelka se glede na naklado-količino zmanjšuje-večja je naročena količina, manjša je cena na enoto. Prav tako se vsi vaši nakupi preko spletne aplikacije seštevajo in avtomatsko tvorijo kupone oz. popuste, ki jih lahko koristite pri naslednjih naročilih.» Kakšne so vaše minimalne in maksimalne naklade?
Vsak izdelek ima vpisano začetno minimalno in maksimalno količino. V digitalnem tisku so te naklade nižje, maksimalne količine so limitirane na številko, ki je še cenovno sprejemljiva za izdelavo v digitalnem tisku, enako so limitirane minimalne količine v offset tisku, zgornjih mej pa v offset tisku praktično ni.

» Kaj je barva?
Barva ni fizikalna lastnost, kot sta na primer dolžina ali masa. Izraz barva se vedno nanaša na določeno vizualno izkušnjo ali doživetje. Barva je občutek, tako kot na primer vonj ali okus. Pri zaznavanju barv je nujna navzočnost svetlobe. Dokler predmeti niso osvetljeni, jih ne vidimo. Če so slabo osvetljeni, zaznamo le obliko in razlike v svetlosti, to je tone; le če so dovolj osvetljeni, zaznamo tudi njihove barve. Svetloba je nevidna, kajti če bi jo videli, bi sama zaslepila oči, in ne bi ničesar videli. Svetlobo vidimo le, če jo absorbirajo, odsevajo ali presevajo druge snovi.» Kaj je CMYK?
CMYK je kratica za barvni prostor, ki jo sestavljajo 4 procesne barve: cyan, magenta, yelow in black. Uporabljajo jo vsi sodobni tiskarski stroji.» Kaj je RGB?
RGB je kratica za barvni prostor, ki ga sestavljajo tri barve: RED, GREEN, BLUE. RGB barvni prostor uporabljajo naprave kot so: monitor, televizija, digitalni fotoaparat, skenerji...» Kaj je PANTONE barva?
Pantone je standardiziran sistem barv, ki je nastal zaradi zaradi različnih standardov po svetu in želi preprečiti neujemanje barv, ne glede od kje sta naročnik in izvajalec. V lestvici Pantone določena šifra pomeni določeni odtenek barve brez odstopanja. Nekateri Pantone barvni odtenki so zunaj barvnega obsega CMYK in jih žal ni mogoče natisniti z uporabo procesnih CMYK barv, natisnemo lahko le približek (velja za digitalni tisk). Pantone barva se v offset tisku uporablja kot samostojna barva.» Ali lahko datoteko pošljem v Microsoft Office programih?
Edina datoteka, ki je primerna za tisk je PDF datoteka. Če ne gre drugače, lahko pošljete datoteko v Microsoft Office programih, spremembo v PDF bomo opravili pri nas, vendar za morebitne napake pri pretvarjanju datoteke, žal ne moremo odgovarjati!» Kaj pomenijo postavke v vaši ponudbi: tisk 4/0, tisk 4/4, tisk 4/1?

- 4/0 - tiskano v 4 barvah-full color (CMYK) po eni strani papirja (digitalni tisk)

- 4/4 - tiskano v 4 barvah-full color (CMYK) po obeh straneh papirja (digitalni tisk)

- 4/1 - tiskano v 4 barvah-full color (CMYK) po eni strani papirja, po drugi strani pa črnobelo (digitalni tisk)

- 1/0 - tiskano črnobelo po eni strani papirja (digitalni tisk)

- 1/1 - tiskano črnobelo po obeh straneh papirja (digitalni tisk)

- 2/0 - tiskano iz dveh procesnih barv (offset tisk)

- 3/0 - tiskano iz treh procesnih barv, ali dveh+PANTONE (offset tisk)

- 5/5 - tiskano v 4 barvah-full color (CMYK)+PANTONE po obeh straneh papirja (offset tisk)» Kaj pomenita »živi rob« in "dodatek za porezavo"?
»Živi rob« pomeni, da površina odtisa sega povsem do roba tiskovine. Ker povsem natančno obrezovanje brez pojavljanja belih robov ni mogoče, se pri tem vedno doda še 3 milimetre »dodatka za porezavo« (bleed).» Kaj je “Margins” ?
»Margins« - odmik vsebin (teksti, slike,...) od končnega roba porezave naj bo min. 3-5 mm. Če so vsebine preblizu roba porezave, se lahko zgodi, da se pri razrezu nenamenoma odrežejo (možnost je večja pri obojestransko potiskanih tiskovinah).» Kateri so formati, ki jih lahko natisnete v digitalni tehniki?
Vaše datoteke tiskamo na papir-tiskovno polo formata 330 x 700 mm (različnih gramatur). Format čistega odtisa na polo je maksimalno 320x680 mm (brez porezave). V kolikor je vaša datoteka manjša je potrebno tiskovno polo razrezati na vaš format. Torej, lahko natisnemo vse formate, ki niso večji od 320x680 mm. Min. format datoteke naj ne bo manjši od 30x30 mm.» Kateri so formati, ki jih lahko natisnete v XXL digitalni tehniki?
Za večje formate uporabljamo inkjet tiskalnike. Širina medija je omejena na 500 cm, dolžina pa je praktično neomejena. V kolikor je format vaše datoteke večji od 500 cm se lahko nekateri mediji med seboj ,,zvarijo,, in tako lahko dosežemo še večjo širino. XXL tisk na ravne-trde podlage (Forex, DiBond, Perspex, Kapafix...) so omejeni na max. format širine 250x300 cm.» Kateri so formati, ki jih lahko natisnete v offset tehniki?
V offset tehniki tiskamo na tiskovno polo do formata B1, čisti obrezan format je max. 98x68 cm.» Ali lahko tiskate tudi v dveh barvah?
Da, vendar samo v offset tehniki, digitalni tisk pa omogoča tiskanje samo v eni barvi - ČRNA (BW tisk) ali 4 barvah CMYK (barvni tisk).» Kakšne papirje uporabljate za tisk?
Za digitalni tisk uporabljamo premazne papirje - Gardamat in Novatech, nepremazne papirje - Maestro print in ekskluzivne papirje vodilnih proizvajalcev, v offset tisku pa premazne Claro gloss/mat in nepremazne Offset preprint papirje.» Kakšno datoteko naj vam pošljem?
Najprimernejša datoteka za tisk je PDF datoteka. Več o pripravi datotek najdete na tej povezavi: Priprava za tisk» Naj datoteko »stisnem« (zip, rar, stuf)?
V kolikor pošiljate velike datoteke je zaželjeno, da jo stisnete!» Ali naj za tisk kataloga naredim montažo - Booklet?
Ne, datoteko pošljite v PDF formatu (brez uporabe ,,pages,, oz. ,,spreads,,), kajti montažo naredimo mi. Če je ovitek kataloga tiskan na debelejši papir, pošljite ovitek in vložek ločeno, torej dve PDF datoteki.» Kaj je rasterska oz. vektorska slika?
Rasterska slika (jpg, tif, png...) je slika sestavljena iz niza bitov, ki tvorijo piksel (pika). Količine takšnih pikslov tvorijo barvne pike, te pa nam prikažejo sliko. Vektorski zapis podaja sliko s pomočjo geometrijskih likov (oblika, debelina črte) in barvo le teh. Vektorsko sliko lahko poljubno zmanjšamo ali povečamo pri čemer se kvaliteta slike ne izgubi, kot v primeru rasterske slike.» Katere vrste dodelav nudite?
Nudimo naslednje dodelave: razrez na format, plastificiranje (mat, sijaj, soft touch, antiscratch), vezave (kovinska špirala), spenjanje z žico, broširanje (mehka vezava), trda vezava, perforacija, luknjanje (vlaganje v mapo), izsek okroglih robov, zgibanje in žlebljenje, izsekovanje (po dogovoru pa vam izdelamo tudi orodje za izsek), toplotni tisk, globoki tisk, UV-parcialni tisk, Spot clear dry ink...» Standardni formati:

 A -  formati v mm: B -  formati v mm: C -  formati v mm:
A0= 841x1189 mm B0= 1000x1414 mm C0= 917x1297 mm
A1= 594×841 mm B1=  707×1000 mm C1= 648×917 mm
A2=  420×594 mm B2=  500×707 mm C2=  458×648 mm
A3=  297×420 mm B3=  353×500 mm C3=  324×458 mm
A4=  210×297 mm B4=  250×353 mm C4=  229×324 mm
A5=  148×210 mm B5=  176×250 mm C5=  162×229 mm
A6=  105×148 mm B6=  125×176 mm C6=  114×162 mm
A7=  74×105 mm B7=  88×125 mm C7=  81×114 mm
A8=  52×74 mm B8=  62×88 mm C8=  57×81 mm
A9=  37×52 mm B9=  44×62 mm C9=  40×57 mm
A10=  26×37 mm B10=  31×44 mm C10=  28×40 mm

 

» Digitalni tisk
A: Economy - 2 delovna dneva, 3 delovne dneve za izdelke kot so knjige, katalogi, zborniki, koledarji
B: Normal - 1 delovni dan, 2 delovna dneva za knjige, kataloge, zbornike, koledarje
C: Express - takoj, oz. naslednji delovni dan» XXL digitalni tisk
A: Economy - 2 delovna dneva, 4 delovne dneve za UV tisk na trde podlage (Forex, Kapafix, DiBond...)
B: Normal - 1 delovni dan, 3 delovne dneve za UV tisk na trde podlage (Forex, Kapafix, DiBond...)
C: Express - takoj, oz. naslednji delovni dan» Offset tisk
A: Economy - 5 delovnih dni
B: Normal - 3 delovne dneve
C: Express - 2 delovna dneva» Reklamni pripomočki
A: Economy - 2 delovna dneva za izdelke na zalogi
B: Normal - 1 delovni dan
C: Express - takoj, oz. naslednji delovni dan


Izdelkom iz skupine reklamni pripomočki, ki jih nimamo na zalogi v Sloveniji, se lahko rok dobave podaljša tudi do 21 dni. V kolikor bo rok dobave za vaš naročen izdelek daljši od 3 delovnih dnevov vas bomo o tem obvestili.

V primeru pošiljanja tiskovin-paketa na vaš naslov po pošti, se k izbranem terminu doda še 1 delovni dan! Paketi oddani na pošti do 21. ure so praviloma pri naslovniku naslednji dan (izjema so manjše občine, paket je možno prevzeti na pošti v najbližji večji občini).

V nujnih primerih je na voljo tudi EXPRESNA dostava paketa - isti dan (paket oddan na pošti do 10. ure v Mariboru bo dostavljen naslovniku do 16. ure - velja za večje občine!).

» Nam lahko izdelke tudi dostavite?
Dostava se izvaja preko našega pogodbenega partnerja - POŠTA SLOVENIJE. Zaradi lažje organizacije delovnega procesa je zaželjeno, da vam izdelke iz vseh skupin pošljemo po pošti. Dostava paketov je možna na območju Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Italije, Nemčije, Velike Britanije...» Ali lahko naročene izdelke prevzamem osebno v Mariboru?
Izdelke iz skupine digitalni tisk, tiskamo v Mariboru, torej jih lahko osebno prevzamete na sedežu podjetja v Mariboru. Izdelke iz skupine offset tiskamo v Ljubljani, zato je zaželjeno, da v postopku naročila izberete opcijo pošiljanje po pošti.» Ali lahko naročene izdelke prevzamem osebno v Ljubljani?
V kolikor je to vnaprej dogovorjeno, lahko.

» Ali nudite storitev grafično oblikovanje?
Ker vam tudi na tem področju želimo pomagati, smo razvili posebno aplikacijo E-market, ki jo najdete v zavihku "grafično oblikovanje". Tam boste lahko hitro in enostavno izbrali grafičnega oblikovalca, ki ustreza vašim potrebam.» Kaj je grafično oblikovanje?
Grafično oblikovanje je oblika izražanja in komunikacije. Za podjetje to pomeni način komuniciranja s ciljno publiko (poslovnimi partnerji, obstoječimi in potencialnimi kupci, zaposlenimi itn.). Kako uspešno je podjetje, ko denimo izpostavlja svojo dejavnost, izdelek ali storitev potencialnim kupcem, je veliko odvisno od dobre grafične podobe predstavitvenega
(promocijskega) materiala. Grafični oblikovalec bo z različnimi grafičnimi prijemi, vizualnimi elementi, barvami in postavitvijo besedil izpostavil konkurenčne prednosti izdelka in poskrbel, da bo imel bralec dober, pozitiven občutek ob branju in pregledovanju materiala.» Kaj so CGP elementi?
CGP (celostna grafična podoba) je vizualna struktura promocijskega materiala, ki z barvnimi kombinacijami, različnimi slikovnimi in drugimi grafičnimi elementi ter specifično tipografijo zaokroži dokument in ga poveže v celoto. CGP elementi so torej posamezni deli, ki tvorijo celoto predstavitve in postanejo značilni za konkretno promocijo, izdelek, storitev ali samo podjetje.» Kako poteka naročilo za grafično oblikovanje?
V zavihku "grafično oblikovanje" boste izbrali grafičnega oblikovalca, ki ustreza vašim željam in potrebam. Na njegovi predstavitveni podstrani boste kliknili na gumb "kontaktiraj", v obrazec vpisali svoje povpraševanje in ga poslali oblikovalcu. Tako boste prišli v neposreden stik z njim in se dogovorili o podrobnostih sodelovanja.» Kakšni so roki izdelave?
Če grafični oblikovalec v svoji predstavitvi tega podatka posebej ne izpostavi, se boste o tem dogovorili v neposredni komunikaciji, ko mu boste poslali svoje povpraševanje.» Kakšna je cena grafičnega oblikovanja?
Vsak grafični oblikovalec ima svojo okvirno urno postavko. Ta podatek bo lahko objavil v svoji ponudbi na predstavitveni strani. Seveda se boste o ceni z njim lahko tudi pogovorili.» Kako poteka plačevanje te storitve?
Možnosti glede plačila določa vsak grafični oblikovalec sam. Če tega ne navede na spletni strani, jih boste z njim lahko dorekli kasneje.» Kaj če s storitvijo ne bom zadovoljen?
Priporočamo, da se o tem predhodno pogovorite z njim. Aplikacija na spletni strani vam daje tudi možnost, da izrazite svoje zadovoljstvo z oblikovalcem in ga ustrezno ocenite. Možnost ocenjevanja in izražanja mnenja (izkušenj) bo oblikovalce zagotovo spodbujala h kvaliteti in zanesljivosti, po drugi strani bo povpraševalcem pomagala pri njihovem izboru.