Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

Embalaža

Hiter in kvaliteten tisk komercialne embalaže za pakiranje najrazličnejših izdelkov. Izberite kategorijo in embalažo za vaš izdelek naročite preko spleta!

Tisk personalizirane embalaže - odlična priložnost za popolno predstavitev vaše blagovne znamke!Najpomembnejši izdelek za prevoz blaga oz. izdelka je embalaža oz. škatla, katera je vedno izdelana po meri izdelka oz. po naročilu.

Zraven funkcije zaščite izdelka je potrebno izpostaviti dejstvo, da je embalaža oziroma škatla, v kateri se nahaja izdelek tudi močno komunikacijsko sredstvo, ki zraven pomembnih informacij o izdelku lahko s kreativno vizualno podobo poveča prodajo.

Upoštevajte torej dejstvo, da je videz embalaže v katero pakirate vaše izdelke izrednega pomena in ima pogosto večji učinek v primerjavi s kakovostjo izdelka. S tiskom embalaže po vaši kreativni predlogi boste zagotovo ustvarili nepozaben prvi vtis!

Čeprav se kakovosti ne sme zanemariti, je vizualna podoba v času družbenih medijev postala pomemben del prodajnega uspeha za mala in srednja podjetja, zato si lahko s tiskom lastne embalaže zelo učinkovito ustvarjate in krepite vašo blagovno znamko.

Prav tako je izrednega pomena sam pristop podjetja do videza njihove embalaže, saj se je pri tem potrebno osredotočiti na vsako podrobnost, kajti le tako vam lahko embalaža omogoči bistveno povečanje dodane vrednosti izdelka, ki ga prodajate. Veliko podjetij in organizacij to strategijo privabljanja kupcev že uspešno uporablja.

Tudi če ne prodajate najnovejšega in najboljšega izdelka, je za doseganje boljše prodaje dovolj le zamenjava vizualne podobe embalaže. Neglede na to, ali ste organizator gostinskih dogodkov, porok, ali pakirate tehnične izdelke, zavedajte se, da je prvi vtis, ki ga kupec dobi vaša embalaža, zato poskrbite, da bo ta vključevala ime podjetja, logotip in vaše sporočilo.

Pri tem pa seveda ne smemo pozabiti, da embalaža služi tudi kot zaščita izdelkov pri transportu, zato je potrebno to dejstvo upoštevati pri izbiri embalaže.

Vsi ki nas že poznate, veste, da smo na području komercialnega tiska specializirani za tisk manjših in srednjih naklad in tako servisiramo predvsem manjša podjetja in posameznike.

Zahvaljujoč tehnologiji digitalnega tiska, ki je dorasla oz. presega kvaliteto klasičnega offset tiska, pa vam lahko ponudimo tudi storitev kartonažerstva, ki zajema tisk in izdelavo maloserijske embalaže, že od nekaj kos naprej po sprejemljivih cenah.

Ker se zavedamo, da vsakdo od vas ni strokovnjak na področju kartonažerstva in morda naročate embalažo za vaše izdelke prvič, vam bomo skušali v nekaj stavkih predstaviti osnovne značilnosti na temo embalaža.

Svetujemo vam, da si pred nakupom preberete kratek opis tehnologije tiska, dodelave in materialov za tisk, saj boste na osnovi teh podatkov hitreje in lažje izbrali optimalno embalažo za vaš naslednji projekt in na ta način zagotovo povečali prihodek od prodaje.

Če boste kljub temu imeli kakršnokoli vprašanje, smo vam z veseljem na razpolago preko telefona, elektronske pošte ali online pomoči vsak delovni dan med 8-16h.

 
Kaj je sekundarna embalaža FEFCO in kaj je primarna embalaža ECMA?

 

Kartonsko embalažo v osnovi delimo na dve skupini in sicer na primarno - produktno  embalažo (ECMA) v kateri se izdelek nahaja in sekundarno - transportno embalažo (FEFCO), ki obdaja in ščiti primarno embalažo pri transportu.

Transportna embalaža je pomembna predvsem za prevoz in skladiščenje blaga, produktna embalaža pa, da pakiran izdelek ščiti in hkrati kupca usmerja – mu pomaga sprejeti odločitev o nakupu.

V obeh primerih za tisk embalaže uporabljamo material, ki ga na splošno imenujemo karton. Po ISO standardih velja, da je papir z gramaturo od 250 do 600 g/m2, opredeljen kot karton, nad 600 g/m2 pa kot lepenka.

Za izdelavo transportne embalaže, s katero zaščitimo izdelke, se uporabljajo valoviti kartoni, katerih osnovna značilnost je njegova večslojna zgradba. Med dvema ravnima slojema, ki se imenujeta liner je sloj valovitega papirja fluting, ki sta med seboj povezana z lepilom. S kombinacijo slojev lahko dosežemo debeline materiala od 0,7 do 7 mm ali več.

Na podlagi materiala iz katerega je izdelana embalaža, ločimo dva mednarodno priznana sistema za oblikovanje in izdelavo embalaže: ECMA - embalaža iz kartona in FEFCO - embalaža iz valovitega kartona. Osnovni namen obeh sistemov je poenotena koda oziroma številka, ki jih razumejo vsi ne glede na jezik in druge razlike.

Zaradi velikega števila različnih modelov oziroma oblik kartonske embalaže (ECMA), je le ta na podlagi oblike, razvrščena v sedem skupin A,B,C,D,E. Več informacij: Blog
Sekundarna-transportna embalaza

Sekundarna-transportna embalaža iz valovitega kartona v naravni kraft in beli barvi (FEFCO).

 
Primarna - produktna embalaža ECMA za popolno predstavitev vaše blagovne znamke!

 

Folding Box Board (FBB) oz. zložljive škatle so preprosta in poceni embalaža iz kartona, ki jo skladiščimo prepognjeno in s tem prihranimo prostor. Izdelke ponavadi v škatle pakiramo oz. vstavimo ročno lahko pa tudi strojno.

Zaradi njihove vsestranske uporabe in možnosti izdelave različnih velikosti in načinov zapiranja, jih pravzaprav uporabljamo za pakiranje v vseh segmentih industrije, bodisi v farmaciji (pakiranje zdravil, sirupov, tablet...), kozmetiki (pakiranje ličil, krem, parfumov, deodorantov, mila...), tekstilni industriji (pakiranje majhnih oblačil, modnih dodatkov), prehrambeni industriji (pakiranje čokolade, slaščic, prehranskih dodatkov...), pakiranje elektronskih izdelkov, daril, sveč, nakita, stekleničk (CBD, konopljino olje...) in še bi lahko naštevali.

V osnovi ima embalaža več funkcij, med katerimi je najpomembnejša, da zaščiti oz. varuje pakiran izdelek pred zunanjimi vplivi (prah, vlaga), omogoča lažji transport izdelkov, daje informacije o izdelku, s kreativno grafično podobo pritegne pozornost kupca in s tem odločilno vpliva na nakup izdelka.

Glede na to, da imate na razpolago relativno veliko površino za tisk je zložljiva škatlica popoln medij za oglaševanje vaših izdelkov, katerega morate izkoristiti.

Danes je v uporabi zelo veliko število različnih vrst in kombinacij zložljivih škatlic, ki so definirane oz. razvrščene v enotnem sistemu z imenom ECMA.

Gre za mednarodno priznan sistem razvrščanja oz. klasifikacijo izdelkov iz kartona, ki temelji na oznakah in številkah, katere natančno definirajo skupino in model embalaže. Več si lahko preberete na tej povezavi: ECMA.

Dandanes je pakiranje izdelkov v primerno embalažo nekaj samoumevnega. Zložljive škatle za pakiranje, so torej nepogrešljiv člen v prodaji raznovrstnih izdelkov, brez njih si je zelo težko predstavljati uspešnost prodaje izdelka, tako v smislu zaščite, kot v smislu  vizualne komunikacije s potencialnim kupcem.

Brez pretiravanja lahko trdimo, da brez zložljive embalaže današnja trgovina z blagom in s tem naša potrošniška družba sploh ne bi obstajala. Lahko bi rekli, da kombinacija izdelka in lične embalaže tvorita celoto.

Primarna embalaza

Primarna - produktna embalaža (ECMA).

 
Materiali za tisk primarne zložljive embalaže (FBB)

 

Želja po zmanjševanju onesnaževanja zlasti V EU, kjer je evropski parlament leta 2018 s popolno prepovedjo plastične embalaže in izdelkov za enkratno uporabo prebudil številna podjetja za prehod s plastike na karton.

FBB materiali iz kartona so okolju prijazni in so za razliko od plastike obnovljivi, reciklabilni, biorazgradljivi in primerni tudi za kompostiranje, zato je njihova uporaba v primerjavi z nekaterimi drugimi embalažnimi materiali v izjemnem porastu.

Pravilna izbira embalažnega kartona je ključnega pomena. Vprašati se moramo kaj je namen škatle, kakšna je teža izdelka, ki ga pakiramo, velikost oz. dimenzije škatle in koga nagovarjamo.

Teža kartona je podana v gramih na kvadratni meter (g/m²). Na splošno velja, da je škatla iz kartona z višjo gramaturo bolj stabilna, pa vendar lahko imajo kartonske škatle z enako gramaturo zelo različne lastnosti. Tako je npr. GC karton z enako gramaturo precej debelejši in trdnejši od GD ali GZ kartona.

V tiskarni Demago Print za tisk zložljive embalaže uporabljamo kakovostne embalažne kartone v različnih gramaturah in debelinah z oznako GC1, GZ, GD2 in kreativne barvne, reciklirane ter metalizirane kartone. Različne vrste kartona so na voljo z različnimi oznakami.

Več informacij o materialih za izdelavo kartonske embalaže si lahko preberete na tej povezavi: Embalažni kartoni

GC1 - Metsä Board Prime je bel, enostransko mat premazan voluminozni karton izdelan iz čiste celuloze, brez kemikalij in optičnih belil, primeren za neposreden stik z živili. Disperzijska pregrada zagotavlja zaščito proti maščobam in vlagi, material je bio-razgradljiv in ga je možno reciklirati ali kompostirati. Tisk je možen po obeh straneh.

GZ - Algro Design Duo je bel obojestransko premazan voluminozni karton izdelan iz čiste celuloze. Zaradi izjemno visoke beline in briljantnega barvnega upodabljanja je idealen za izvajanje visokokakovostnih tiskarskih izdelkov z izjemno visokim kontrastnim učinkom. Algro Design Duo je zasnovan za najzahtevnejše postopke tiskanja in dodelave in je zato idealen karton za tisk vrhunske embalaže. Tisk je možen po obeh straneh.

Excellent Top Brown je embalažni karton proizveden iz recikliranih vlaken, ki s svojo naravno Kraft barvo ustvarja naraven oz. ekološki videz. Karton ima izjemne lastnosti, ki s svojo togostjo in debelino odlično zaščitijo izdelek in je primeren tudi za neposreden stik z hrano. Površina je primerna za tisk z intenzivnimi barvami, možnost tiska z belo barvo in kombinacijo podložne bele + CMYK.

Pergraphica Infinite Black - gladek, nepremazni karton sestavljen iz E.C.F celuloze. Ker je sredica kartona obarvana, je izdelana embalaža pri spojih in zavihkih brez pojava motečih belin, v primerjavi s potiskanimi kartoni, možnost tiska z belo barvo in kombinacijo podložne bele + CMYK. Karton je namenjen za tisk luksuzne embalaže, s katero bo vaš pakiran izdelek zagotovo izstopal.

 
Digitalni tisk primarne zložljive embalaže

 

Ali ste vedeli, da le majhen odstotek vseh embalažnih izdelkov ohrani svoj dizajn več kot eno leto! Ker je embalaža edini medij za komunikacijo med izdelkom in kupcem, se mnoga podjetja trudijo oz. iščejo načine, kako bi njihovi izdelki izstopali na prodajni polici.

Digitalni tisk embalaže je v današnjem času v izrednem porastu, saj omogoča hiter in prilagojen tisk, pri tem pa se podatki tiskajo na tiskovni material brez uporabe tiskarskih plošč, kar pomeni, da je lahko vsak tiskan izvod drugačen. Tako lahko npr. enak izdelek prodajate v različno potiskani embalaži in design prilagodite glede na kraj v katerem izdelke prodajate.

S prihodom digitalne tehnologije HP Indigo je kvaliteta digitalnega tiska resnično napredovala in v nekaterih primerih celo presega kvaliteto klasičnega offset tiska.

Digitalna tehnologija tiska je primerna za nizke in srednje naklade embalaže že od nekaj kos naprej pa tja do 10.000 kos.

Mnoga znana podjetja so že spoznala prednosti in možnosti digitalne tehnologije tiska in v svoji prodajni verigi izdelkov koristijo embalažo, ki je digitalno potiskana.

Tiskarska barva za tisk embalaže (Low migration inks) je primerna tudi za tisk občutljivih aplikacij, kot so embalaža za pakiranje živil, farmacevtskih izdelkov, tobaka in izdelkov za osebno nego.

HP Indigo Electroink izpolnjuje vse ustrezne regulativne zahteve EU in FDA, ki so dovoljene v segmentu tiskane embalaže za živila, saj ne vsebujejo nobenih prepovedanih sestavin.

HP IndiChrome Plus - inovativna tehnologija omogoča tisk do 95% barv iz Pantone lestvice. Tisk Pantone barv poteka z mešanjem osnovnih barv CMYK, katerim so dodane še tri dodatne barve in sicer oranžna, vijolčna in zelena. Na ta način dobimo pri tisku bistveno večji barvni obseg s katerim imamo možnost tiska do 95% barv iz Pantone lestvice.

HP Indigo Premium White je specialna bela barva, ki jo uporabljamo za tisk na barvne materiale v temnejših tonih in na metalizirane ter transparentne materiale. Tehnologija omogoča tisk v enem prehodu, bodisi samo bele barve ali kombinacijo W+CMYK (podložna bela + barvni tisk).

Z izjemno resolucijo 2438x2438 dpi lahko tiskamo materiale do dimenzije B2+ (530x750 mm) in gramature do 600 mikronov, s hitrostjo do 4500 pol na uro.

Hp Indigo
HP IndiChrome Plus - možnost tiska s sedmimi barvami (CMYK+OVG) ali W+CMYK v enem prehodu.

 
Dodelava in oplemenitenje primarne embalaže

 

Da se izognemo morebitnim poškodbam tiskarske barve je zelo priporočljivo, da potiskan embalažni karton zaščitimo in na ta način zagotovimo, da embalaža pride na prodajno polico nepoškodovana.

Na voljo sta dva načina zaščite in sicer lakiranje z zaščitnim lakom ali plastificiranje s plastificirno folijo.

Lakiranje je postopek nanosa tanke plasti prozornega laka po celotni površini materiala. Dandanes je na voljo velika izbira lakov za lakiranje, ki jih v osnovi delimo na UV (laki odporni na UV svetlobo) in AQ (laki na vodni osnovi). V obeh primerih je na voljo izbira mat ali gloss izgleda.

Plastificiranje je postopek apliciranja tanke folije (cca.25 mic) na tiskovni material s pomočjo toplote in visokega pritiska. Na voljo v osnovni mat ali gloss različici ali premium soft-touch folija, s katero ustvarimo izdelek, ki je prijeten na otip.

V osnovi je plastificiranje dražja izbira, vendar je pri tem potrebno upoštevati dejstvo, da na ta način povečamo stabilnost embalaže in praktično 100% odpornost proti praskam.

Najpomembnejša faza izdelave embalaže je zagotovo izsekovanje z izsekovalnim orodjem (štanco), s pomočjo katere iz potiskanega kartona izsekamo končno obliko embalaže. Sledi postopek zgibanja in lepljenja na lepilni liniji, kjer embalaža dobi svojo končno obliko.

V naši redni ponudbi boste lahko izbirali med več kot 1800 brezplačnimi dimenzijami izsekovalnih orodij, v kolikor pa želene dimenzije ne najdete, vam lahko proti doplačilu ponudimo načrtovanje oziroma izris mreže in izdelavo prototipa, ter izdelavo izsekovalnega orodja. Izris in izdelavo prototipa embalaže lahko naročite na tej povezavi: Link

V kolikor želite, da vaša embalaža izstopa, je na voljo t.i. oplemenitenje. Na voljo je opcija nanosa reliefnega 3D UV laka, nanos metalizirane folije (toplotni tisk), globoki tisk ali kombinacija vseh treh.

Odločitev je seveda vaša, vendar pri tem ne pozabite, da se vaša embalaža ne "izgubi" na prodajni polici!
Lakiranje in plastificiranje embalaze
Lakiranje ali plastificiranje embalažnih kartonov.Izsekovanje in lepljenje embalaze
Izsekovanje embalaže in zgibanje ter lepljenje embalaže na lepilni liniji.