Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

Brošure - mehka vezava (šivano z nitjo / lepljeno)

Brošure šivane s sukancem, so namenjene za dolgotrajno in intenzivno uporabo.

Vezava šivana s sukancem omogoča trajno in zanesljivo vezavo pomembnih publikacij!

 

Šivanje z nitjo je tehnološka operacija, kjer pravilno znešen knjižni blok povežemo v celoto. Šivalni stroj pri tem šiva znešen knjižni blok s pomočjo sintetičnega sukanca.

Sledi postopek broširanja, pri katerem stroj za broširanje na hrbet knjižnega bloka nanese vroče lepilo (Hotmelt), na drugi strani požlebka platnico (4x) in ju s pritiskom med seboj sestavi-zlepi. Brošuro nato iz treh strani na obrežemo na končni format.

Prednost vezave, kjer je knjižni blok šivan z nitjo, je v vzdržljivosti oz. obstojnosti brošure, saj pri tej vezavi listi ne morejo izpadati in je tako primerna za trajnejše izdelke, ki so pogosto v uporabi in se velikokrat odpirajo.

Tehnično gledano je brošura sestavljena iz dveh delov in sicer knjižnega bloka (vsebina, vložek, notranjost) in ovitka (platnica, ovoj). Knjižni blok je tiskan v pravilnem vrstnem redu na papirje od 90-170 g/m2, ovitek pa na debelejši papir oziroma karton v gramaturi 300 g/m2, ki ga po zunanji strani zaščitimo s plastificirno folijo. Zaradi upogljive platnice imenujemo ta način vezave tudi mehka vezava.

Priprava brošure za tisk, zahteva natančno načrtovanje in pripravo, da se zagotovi, da končni izdelek izgleda profesionalno in je funkcionalen. Vsak korak v procesu oblikovanja brošure zahteva pozornost do detajlov in strateško razmišljanje. Da bi določili namen in ciljno publiko, dobro razmislite, kaj želite doseči s tiskom brošur. 

S temeljitim načrtovanjem in kakovostnim izvajanjem lahko ustvarite učinkovito in privlačno brošuro, zato najprej zberite vse potrebne informacije, ki jih želite vključiti v brošuri. Izberite ustrezno grafično programsko opremo (predlagamo Adobe InDesign), ki vam bo olajšala oblikovanje in postavitev brošure in organizirajte vsebino logično in vizualno privlačno.

Brošure so praviloma tiskane v standardnih formatih, najpogosteje A4 ali A5, zelo priljubljena je pa tudi dimenzija brošure 165x235 mm.
Brošure so lahko tiskane barvno ali črnobelo, na izbiro pa je tudi opcija tiska Hi-res črnobelega tiska, ki je primerna izbira za tisk brošur, v katerih prevladujejo fotografije oziroma zahtevnejše grafike.

Ko je brošura oblikovana, sledi tisk brošure. Pred tem je seveda potrebno določiti vrsto papirja na katerega bo brošura tiskana. Tukaj se lahko odločite za tisk na standardni premazni ali nepremazni papir, 100% recikliran papir ali posebni kreativni papir. Vsaka od vrst papirja za tisk knjižnega bloka je na voljo v različnih gramaturah in sicer od 80-170 g/m2.

Ko je izbira vrste papirja za tisk knjižnega bloka jasno definirana, sledi izbira platnice oziroma ovitka, kateri je iz debelejšega kartona (300 g/m2). Praviloma je vrsta papirja za tisk knjižnega bloka in platnice enaka, povedano drugače, knjižni blok in platnica sta iz enakega materiala.

Ker so brošure praviloma dosti v uporabi, je platnico brošure potrebno zaščititi s plastificirno folijo, ki je na voljo v mat, sijaj ali premium soft-touch in anti-scratch izvedbi. Slednja je posebej primerna za plastificiranje platnic, ki so tiskane s temnejšimi barvami.    

Naj izpostavimo tudi možnost izbire oplemenitenja platnice brošure. Izberete lahko tisk z reliefnim prozornim lakom (3D UV Spot) ali digitalni toloptni tisk metalizirane folije v zlati ali srebrni barvi. 3D učinki ne samo da izgledajo dobro, ampak tudi izboljšajo občutek pri dotiku, kar lahko poveča interakcijo z izdelkom. To je še posebej pomembno v luksuznem segmentu izdelkov.

Brošure, vezane s šivanjem z nitjo, so zelo trpežne, zagotavljajo dolgotrajno uporabo, so cenjene zaradi svoje zanesljivosti in kakovosti in so idealna izbira za pomembne publikacije, kot so literarna dela, umetniške knjige in akademske publikacije!