Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

Zborniki - mehka platnica (špiralna vezava)

Špiralna vezava je primerna za dokumente kot so učbeniki, delovni zvezki, priročniki, recepti in predstavitveni materiali.

Špiralna vezava je priljubljena metoda združevanja tiskanih strani v zvezek in omogoča enostavno in popolno odpiranje!

 

Spiralna vezava ali tako imenovana Wire-o vezava, je enostavna in hitra vezava, pri kateri knjižni blok ob robovih naluknjamo in v luknje vstavimo kovinsko špiralo in na ta način dobimo čvrst knjižni blok.

Največja prednost špiralne vezave je 360° odpiranje listov, kar je še posebej uporabno pri zbornikih, beležnicah, zvezkih, poročilih in drugih dokumentih, kjer je pomembno enostavno rokovanje oziroma premikanje po straneh. Prednost špiralne vezave je tudi ta, da omogoča, da se dokument v celoti odpre in položi na ravno površino.

Špiralna vezava je primerna za publikacije od 4 do 240 strani (2 do 120 listov), pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 22 mm.

Zbornike z mehko platnico tiskamo v različnih standardnih formatih, barvno ali črnobelo, na izbiro pa je tudi opcija črnobelega Hi-res (BW) tiska, ki je odlična izbira za publikacije v katerih prevladujejo fotografije oziroma zahtevnejše grafike.

Priprava za tisk zbornika, zahteva natančno načrtovanje in pripravo, da se zagotovi, da končni izdelek izgleda profesionalno in je funkcionalen. Vsak korak v procesu oblikovanja zahteva pozornost do detajlov in strateško razmišljanje.

Izberite ustrezno grafično programsko opremo (predlagamo Adobe InDesign), ki vam bo olajšala oblikovanje in postavitev zbornika in organizirajte vsebino logično in vizualno privlačno.

Kadar gre za tisk v živi rob, ne pozabite na zahtevan 3 mm dodatek za porezavo - Bleed, varno območje - Margins, naj ne bo manjše od 5 mm, priporočamo 10 mm, na območju špirale min. 15-20 mm!
Ko je zbornik oblikovan, sledi tisk zbornikov. Pred tem je seveda potrebno določiti vrsto papirja na katerega bo zbornik tiskan. Tukaj se lahko odločite za tisk na standardne premazne ali nepremazne papirje, za vse tiste, ki se zavzemate za trajnostnost in odgovornost do okolja, pa je na voljo 100% recikliran papir.

Ko je izbira vrste papirja za tisk knjižnega bloka jasno definirana, sledi izbira platnice oziroma ovitka, kateri je iz debelejšega kartona (300 g/m2). Praviloma je vrsta papirja za tisk knjižnega bloka in platnice enaka, povedano drugače, knjižni blok in platnica sta iz enakega materiala. Sledi izbira barve kovinske špirale, ki je lahko bela, črna ali srebrna.

Ker so zborniki praviloma dosti v uporabi, je platnico oziroma ovitek potrebno zaščititi s plastificirno folijo, ki je na voljo v mat, sijaj ali premium soft-touch ali anti-scratch izvedbi. Slednja je posebej primerna za plastificiranje platnic, ki so tiskane s temnejšimi barvami.   

Naj izpostavimo tudi možnost izbire oplemenitenja platnice. Izberete lahko tisk z reliefnim prozornim lakom (3D UV Spot) ali digitalni toploptni tisk metalizirane folije v zlati ali srebrni barvi. 3D učinki ne samo da izgledajo dobro, ampak tudi izboljšajo občutek pri dotiku, kar lahko poveča interakcijo z izdelkom. To je še posebej pomembno v luksuznem segmentu izdelkov.

Špiralna vezava je zaradi svoje funkcionalnosti in prilagodljivosti priljubljena izbira v izobraževalnih ustanovah, poslovnem okolju in za osebno uporabo, še posebej tam, kjer je pomembna enostavnost uporabe in dostop do vsebine.