Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

Publikacije

Knjižice, katalogi, brošure, knjige, letna poročila, zborniki, rokovniki... Izberite vezavo, ki vam ustreza!

Tisk katalogov, brošur, knjig, zbornikov...

 

Ali ste vedeli, da je najstarejša ohranjena knjiga nastala na Kitajskem leta 868? Za vsako njeno stran so izrezali leseno ploščo ali kliše, na katerem je bil zrcalni zapis besedila. Z drgnjenjem so globoko v papir vtisnili odtis. Prve knjige lesorezov, znane kot ksilografske knjige, so se razširile predvsem v 14. stoletju. Narejene so bile iz prepognjenih in zašitih listov.

Razvoj je šel dalje in Johannes Gansfleisch, znan kot Gutenberg, je v 15. stoletju začel uporabljati premične črke in tiskarsko stiskalnico. S tem izumom so nastale prve tiskane knjige – prvotiski ali inkunabule (natisnjeni do konca leta 1499).Povečale so se naklade knjig ter vezava le-teh. Skozi vseh dolgih 500 let razvoja smo tako prišli do knjige.

Tehnike vezav so se skozi zgodovino spreminjale skladno z razvojem tehnologije, do prve polovice 19. stoletja so postopki tiskanja in vezave knjig potekali le ročno. Poznamo več tipov vezav glede na material za platnice (trda in mehka vezava), glede na tehnike šivanja in glede na uporabo materialov za vezavo (platno, usnje, kovina...). V preteklosti so bile pomembne, poznane in cenjene razkošne in dragocene vezave. Ti knjigoveški izdelki so prave mojstrovine ročnega dela in oblikovanja  in del umetniške rokodelske tradicije.
Prvotiski
 

Knjigoveške vezave

Kako se odločiti, katero vezavo izbrati?


Najpomembnejši faktor pri izbiri vezave, je število listov oziroma število strani knjižnega bloka. Če ima knjižni blok število strani manjše od 24, je na voljo le vezava s kovinsko špiralo, pri kateri lahko vežemo minimalno dva lista oziroma 4 strani in šivanje z žico oz. sponko, ki omogoča vezavo dveh listov oziroma 8 strani. Naj omenimo še vezavo z netom, pri kateri je možno vezati od dva lista naprej.

Kadar knjižni blok preseže 80 strani oz. je debelina hrbta večja od cca. 4 mm, je vezavo z žico zaradi prevelike debeline hrbta tehnično nemogoče izdelati. Tudi v primeru izbire špiralne vezave, je debelina hrbta omejena na maksimalno 22 mm.

Za obsežnejše publikacije od 32 strani naprej, je na voljo mehka vezava. Na izbiro sta dva načina izdelave mehke vezave. Pri prvem načinu mehke vezave je hrbet knjižnega bloka porezkan in lepljen v platnico, pri drugem načinu mehke vezave, s katerim zagotovimo obstojnejšo vezavo pa je knjižni blok najprej zašit z nitjo oz. sukancem in nato lepljen v platnico.

Oba načina mehke vezave, sta na voljo od cca. 32 strani naprej, pa tja do 800 strani ali več, oz. do maksimalne debeline hrbta, ki ne sme presegati 50 mm.

Če je tiskovina namenjena redkemu oz. občasnemu branju, potem izberite mehko vezavo z rezkanjem in lepljenjem, v kolikor pa je zahteva po vzdržljivejši tiskovini, ki je pogosto v uporabi, potem vam predlagamo vezavo, pri kateri je knjižni blok šivan s sukancem. Na koncu se odločite še za platnico, ki je lahko iz kartona (mehka vezava) ali iz lepenke (trda vezava).
 
Šivanje z žico

 

Šivanje z žico je tehnološki proces, pri katerem stroj za šivanje s pomočjo kovinske žice med seboj poveže več listov in jih v hrbtu zašije z dvema sponkama, prepogne na polovico in s sprednje strani obreže na končni format. Izdelek, ki ga dobimo na ta način vezave imenujemo katalog, knjižica, zvezek...

Šivanje z žico omogoča vezavo publikacij z obsegom od 8-80 strani, oziroma 4-20 listov. Katalogi z obsegom od 8-24 strani se praviloma tiskajo na tanjše papirje, v kolikor pa je število strani višje od 28, pa za večjo kompaktnost tiskovine priporočamo izbiro debelejšega ovitka oz, platnice, ki je praviloma zaščitena s plastificirno folijo. Skupno število strani za tisk kataloga mora biti vedno deljivo s 4 (16, 20, 24, 28 strani...)!

Katalogi so na voljo v standardnih formatih, najpogosteje jih tiskamo barvno, redkeje črnobelo. Za lažje naročanje so katalogi razdeljeni na štiri kategorije.

V kategoriji Katalogi - Standard, so na voljo standardni premazni in nepremazni papirji, z opcijo izbire debelejše platnice oz. ovitka, ki je lahko tudi plastificiran.

V kategoriji Katalogi - Eco, so na voljo nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji (Impact Natural). Papirji z gramaturo od 80-300 g/m2, so izdelani iz že uporabljenega papirja, brez dodatkov optičnih belil in so okolju prijazna izbira!

Če boste izbrali kategorijo Katalogi - 3D UV Spot, boste imeli možnost naročiti kataloge, pri katerih je ovitek tiskan na debelejši karton in nato plastificiran z mat folijo. Sledi postopek tiska s parcialnim UV lakom, ki je v osnovi svetleč in na mat površini povzroči neverjeten vizualni učinek. Ker je debelina nanosa UV laka povprečno 40 mikronov, dobimo reliefno površino, ki jo zlahka začutimo pod prsti.

V kategoriji Katalogi - 3D Metallic Foil, je na voljo izbira oplemenitenja platnice z metalik folijo v različnih barvnih odtenkih. Digitalni toplotni tisk je nova tehnologija tiska oz. oplemenitenja tiskovin, ki je za razliko od tradicionalnih tehnik bistveno hitrejša in cenejša, saj ne zahteva izdelavo dragih klišejev in je zato primerna za tisk majhnih in srednjih naklad. Razkošni in privlačni učinki reliefne metalik folije imajo nedvomno edinstven vizualni učinek, ki zahteva pozornost.
Sivanje z žico
 

 

rezkanje-lepljenje - mehka vezava

Broširanje - mehka vezava / rezkano, lepljeno


Broširanje - mehka vezava (rezkano, lepljeno) je postopek vezave pri kateri stroj za broširanje na eni strani porezka hrbet knjižnega bloka in nanj nanese vroče lepilo (Hotmelt), na drugi strani pa istočasno požlebka platnico (4x) in ju nato s pritiskom med seboj sestavi-zlepi. Broširanje omogoča vezavo publikacij z obsegom od 40-800 strani, oziroma do maksimalne debeline hrbta 50 mm!

Brošure tiskamo barvno ali črnobelo, na izbiro pa je tudi opcija tiska Hi-res (BW), ki je primerna za tisk fotografij oziroma zahtevnejših grafik.

Tehnično gledano je brošura sestavljena iz dveh delov in sicer knjižnega bloka (vsebina, vložek, notranjost) in ovitka (platnica, ovoj). Knjižni blok je tiskan v pravilnem vrstnem redu na tanjše papirje od 90-130 g/m2, ovitek pa na debelejši papir oziroma karton v gramaturi 300 g/m2, ki ga po zunanji strani zaščitimo s plastificirno folijo. Zaradi upogljive platnice imenujemo ta način vezave tudi mehka vezava.

V kategoriji Brošure - Standard, so na voljo standardni premazni in nepremazni papirji, z gramaturo od 90-130 g /m2, medtem ko je ovitek tiskan na debelejši 300 g/m2 karton, ki ga po zunanji strani plastificiramo in na ta način zaščitimo pred mehanskimi poškodbami.

V kategoriji Brošure - Eco, so na izbiro nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji, ki so izdelani iz že uporabljenega papirja, brez dodatkov optičnih belil in so okolju prijazna izbira! Gramatura papirja za tisk knjižnega bloka je na voljo od 80-135 g/m2, ovitek je tiskan na 300 g/m2, z opcijo plastificiranja.

V kategoriji Brošure - Creative boste lahko izbrali voluminozne rahlo strukturirane papirje znamke Pergraphica, ki so na voljo v treh različicah.

V kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil je na voljo opcija oplemenitenja platnice s svetlečim lakom ali tiskom metalik folije, s pomočjo katerih lahko izpostavite določene detalje.    
 

Broširanje - mehka vezava / šivano z nitjo

 

Prednost vezave šivane z nitjo, je vzdržljivost oziroma obstojnost brošure, saj pri tej vezavi listi ne morejo izpadati in je tako primerna za trajnejše izdelke, ki so pogosto v uporabi in se velikorat odpirajo. Med te izdelke zagotovo spadajo delovni zvezki, kuharske knjige, priročniki, umetniške knjige...

Pri tej vezavi potiskane liste strojno preložimo na polovico in jih med seboj zašijemo z nitjo (sukancem). Ponavadi med seboj povežemo oz. zašijemo po 4 liste (16 strani), lahko pa tudi manj. 

Tako dobljene preložene svežnje po pravilnem vrstnem redu, naložimo enega na drugega in jih med seboj v hrbtu povežemo z nitjo, s tem pa dobimo knjižni blok, katerega vlepimo v platnico iz debelejšega materiala. Sledi še postopek obrezovanja iz treh strani na končni format.

Vezava je primerna za publikacije od 32 do cca. 800 strani, pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 50 mm. Skupno število strani za tisk brošure šivane z nitjo mora biti vedno deljivo s številom 4 (60, 64, 68, 72 strani...)!

Brošure šivane z nitjo tiskamo v standardnih formatih, barvno ali črnobelo, na izbiro pa je tudi opcija črnobelega Hi-res (BW) tiska, ki je odlična izbira za publikacije v katerih prevladujejo fotografije oziroma zahtevnejše grafike.

V spletni tiskarni Demago Print lahko naročite tisk brošur že od 10 kos naprej. Za lažje naročanje so brošure razdeljene v 5 kategorij.

V kategoriji Brošure - Standard, so na voljo standardni premazni in nepremazni papirji, z gramaturo od 90-170 g /m2. Ovitek oziroma platnica je tiskana na debelejši 300 g/m2 karton, ki ga po zunanji strani plastificiramo.

V kategoriji Brošure - Eco, so na izbiro nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji v gramaturah od 80-170 g/m2 in ovitkom v gramaturi 300 g/m2 iz enakega materiala.

V kategoriji Brošure - Creative boste lahko izbrali voluminozne rahlo strukturirane papirje znamke Pergraphica, ki so na voljo v treh različicah.

V kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil je na voljo opcija oplemenitenja platnice s svetlečim lakom ali tiskom metalik folije v zlati ali srebrni kovinski barvi.

Sivanje z nitjo - mehka vezava
 

Trda vezava

Trda vezava

 

Trda vezava se pogosto uporablja za trajnejše in prestižnejše izdaje knjig. Pri tej vezavi je platnica izdelana iz trde lepenke, katera v primerjavi z mehko platnico nudi boljšo zaščito notranjim stranem knjige, kar zagotavlja dolgotrajno uporabo.

Gre za najzahtevnejšo knjigoveško vezavo, postopek izdelave je sestavljen iz več tehnoloških operacij, kar posledično podaljša čas izdelave in ceno izdelka.

V osnovi je trdo vezana knjiga sestavljena iz platnice in knjižnega bloka, ki je šivan z nitjo oziroma sukancem in nato v hrbtu prelepljen z gazo. Osnovni material za izdelavo platnice je trda lepenka debeline 2,5 mm, na katero zalepimo oziroma kaširamo potiskan prevlečni material (premazni 170 g/m2 papir), ki je enostransko plastificiran s folijo po vaši izbiri. 

Za razliko od broširanja, kjer je knjižni blok v platnico lepljen v hrbtu, je pri trdi vezavi knjižni blok v platnico vlepljen s pomočjo spojnega oziroma veznega lista (spredaj in zadaj) in na ta način omogoča brezhibno odpiranje izdelka. Vezni listi so lahko potiskani enostransko ali obojestransko, po dogovoru pa lahko namesto belega nepremaznega papirja uporabimo tudi barvne papirje. Hrbet knjige je lahko raven ali okrogel, na voljo pa je tudi opcija izbire kapitalnega traka, zaznamovalnega traka in vakuumiranja knjig.

Vezava je primerna za publikacije od 24 do cca. 800 strani, pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 50 mm. Število strani za tisk knjige mora biti vedno deljivo s številom 4 (60, 64, 68, 72 strani...)!

Knjige s trdo platnico so na voljo v standardnih formatih, tiskamo jih praviloma barvno, redkeje črnobelo, že od 10 kos naprej. Za lažje naročanje so knjige razdeljene v 5 kategorij.

V kategoriji Knjige - Standard, so na voljo standardni premazni in nepremazni papirji (90-170 g /m2), v kategoriji Knjige - Eco, so na izbiro nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji (80-170 g/m2), v kolikor pa želite tisk na kreativne papirje jih najdete v kategoriji Knjige - Creative.

V kategoriji 3D UV Spot in 3D Metallic foil je na voljo opcija oplemenitenja platnice s svetlečim lakom ali tiskom metalik folije v zlati ali srebrni kovinski barvi.
 

Vezava s kovinsko špiralo - mehka platnica

 

Spiralna vezava ali tako imenovana Wire-o vezava, je enostavna in hitra vezava, pri kateri knjižni blok ob robovih naluknjamo in v luknje vstavimo kovinsko špiralo in na ta način dobimo čvrst knjižni blok.

Največja prednost špiralne vezave je 360° odpiranje listov, kar je še posebej uporabno pri zbornikih, beležnicah, zvezkih, poročilih in drugih dokumentih, kjer je pomembno enostavno rokovanje oziroma premikanje po straneh. Prednost špiralne vezave je tudi ta, da omogoča, da se dokument v celoti odpre in položi na ravno površino.

Špiralna vezava je primerna za publikacije od 4 do 240 strani (2 do 120 listov), pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 22 mm.

Zbornike tiskamo v standardnih formatih, barvno ali črnobelo, na izbiro pa je tudi opcija črnobelega Hi-res (BW) tiska, ki je odlična izbira za publikacije v katerih prevladujejo fotografije oziroma zahtevnejše grafike.

V spletni tiskarni Demago Print lahko naročite tisk zbornikov že od 1 kos naprej. Za lažje naročanje so zborniki razdeljeni v 4 kategorije!

V kategoriji Zborniki - Standard, so na voljo standardni premazni in nepremazni papirji, z opcijo izbire debelejše platnice oz. ovitka, ki je lahko tudi plastificiran.

V kategoriji Zborniki - Eco, so na voljo nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji (Impact Natural). Papirji z gramaturo od 80-300 g/m2, so izdelani iz že uporabljenega papirja, brez dodatkov optičnih belil in so okolju prijazna izbira!

Če boste izbrali kategorijo Zborniki - 3D UV Spot, boste imeli možnost naročiti zbornike, pri katerih je ovitek tiskan na debelejši karton in nato plastificiran z mat folijo. Sledi postopek tiska s parcialnim UV lakom, ki je v osnovi svetleč in na mat površini povzroči neverjeten vizualni učinek. Ker je debelina nanosa UV laka povprečno 40 mikronov, dobimo reliefno površino, ki jo zlahka začutimo pod prsti.

V kategoriji Zborniki - 3D Metallic Foil, je na voljo izbira oplemenitenja platnice z metalik folijo v različnih barvnih odtenkih. Digitalni toplotni tisk je nova tehnologija tiska oz. oplemenitenja tiskovin, ki je za razliko od tradicionalnih tehnik bistveno hitrejša in cenejša, saj ne zahteva izdelavo dragih klišejev in je zato primerna za tisk majhnih in srednjih naklad. Razkošni in privlačni učinki reliefne metalik folije imajo nedvomno edinstven vizualni učinek, ki zahteva pozornost.
Spiralna vezava - mehka platnica
 

Spiralna vezava - trda platnica

Vezava s kovinsko špiralo - trda platnica

 

Za špiralno vezavo s trdo platnico, se odločimo takrat, ko je potreba po trajnejšem izdelku. Platnica, izdelana iz trde lepenke zagotavlja zaščito notranjim stranem knjižnega bloka in s tem bistveno podaljša uporabo izdelka, hkrati pa izdelek izgleda profesionalno.

Osnovni material za izdelavo platnic je trda lepenka debeline 2,5 mm, na katero po zunanji strani zalepimo oziroma kaširamo potiskan prevlečni material (premazni 170 g/m2 papir), ki je enostransko plastificiran s folijo po vaši izbiri. Notranjo stran platnice nato prelepimo z nepotiskanim premaznim ali nepremaznim papirjem, po želji pa vam jih lahko tudi potiskamo. Dimenzija trde platnice pri vezavi s špiralo je vedno za 5 mm večja od formata, ki ga izberete v spletni tiskarni.

Špiralna vezava je primerna za publikacije od 20 do 240 strani (10 do 120 listov), pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 22 mm.

Rokovnike s trdo platnico tiskamo v standardnih formatih, praviloma barvno, redkeje črnobelo. Za lažje naročanje so rokovniki razdeljeni na štiri kategorije.

V kategoriji Rokovniki - Standard, so za tisk knjižnega bloka na voljo standardni premazni in nepremazni papirji, v kategoriji Rokovniki - Eco, so na voljo nepremazni, naravni, 100% reciklirani papirji (Impact Natural).

Če boste izbrali kategorijo Rokovniki - 3D UV Spot, boste imeli možnost izbire tiska s parcialnim UV lakom, ki je v osnovi svetleč in na mat površini povzroči neverjeten vizualni učinek, v kategoriji Rokovniki - 3D Metallic Foil, pa je na voljo izbira oplemenitenja platnice z metalik folijo v različnih barvnih odtenkih. Učinki reliefne metalik folije imajo nedvomno edinstven vizualni učinek, ki zahteva pozornost. Pri obeh opcijah oplemenitenja platnice je na voljo izbira tiska po sprednji platnici ali po obeh (sprednja in zadnja zunanja stran).Alternativne vezave

 

Ko govorimo o knjigoveških vezavah, se pogosto osredotočamo na ročno izdelane, tradicionalne in umetniške tehnike vezave. Osnovni namen vsake vezave je povezati liste v ličen izdelek, jih ohraniti, da držijo skupaj, pri tem pa omogočiti enostavno odpiranje in dolgo življenjsko dobo.

V tiskarni Demago Print, vam lahko ponudimo t.i. alternativne vezave z vijakom ali kovico. Ti vrsti vezave sta posebej primerni za publikacije, ki zahtevajo enostaven pregled velike količine informacij, kot so naprimer tehnični priročniki ali vzorčniki, saj omogočata, da se izdelek popolnoma odpre in ostane odprt. Na podlagi debeline knjižnega bloka se lahko odločite za vezavo z netanjem oziroma kovico, ali vezavo z vijakom.     

Vezava z vijakom: alternativna vezava, pri kateri s pomočjo svedra izvrtamo v knjižni blok eno, dve ali tri luknje in knjižni blok zvežemo z vijakom. Debelina knjižnega bloka je lahko pri tej vezavi od 4-70 mm.

Vezava s kovico: alternativna vezava, pri kateri s pomočjo svedra izvrtamo v knjižni blok luknji in knjižni blok zvežemo z netom oziroma kovico. Debelina knjižnega bloka je lahko pri tej vezavi do 4 mm!
Vezava z vijakom