Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 059 934 933 (pon–pet: 8.00–16.00)

15.02.2021 Fleksibilna embalaža

Fleksibilno embalažo preprosto lahko poimenujemo kar prilagodljiva embalaža. Prav zaradi lastnosti prilagodljivosti daje možnost pakiranja katerekoli izmed trdnih stvari, tekočin, raznih gelov, praškov, maščob kot tudi plinov.

Fleksibilna embalaža se za embaliranje širokega nabora izdelkov in produktov uporablja v različnih industrijah kot so, prehrambena (hrana in pijača), kozmetična (osebna nega, zdravje in lepota), zdravstvena oz. medicinska, avtomobilska in kmetijska.

Ima možnost različnih in prilagodljivih oblik, kot so pauči, sašeji, vrečke, ovoji in zavitki. Omogoča različne načine zapiranja in odpiranja, je lahka in enostavna za nošenje, omogoča shranjevanje in ponovno zapiranje (zipper pouch), ohranja svežino in podaljšuje rok uporabe izdelkov, zlasti hrane. Zraven nosilnosti in zaščite zapakiranega izdelka, embalaža omogoča tudi številne prodajne, distribucijske, trajnostne, tržne ter marketinške prednosti in priložnosti.

Nova digitalna HP Indigo tehnologija, ki velja za eno najbolj trajnostnih tehnologij tiska na trenutnem tržišču, je nadomestila klasični tehniki flekso ter globoki (t.i. gravure oz. bakro) tisk. Ti dve klasični tehniki za tisk potrebujeta izdelavo klišejev oz. bakrenih valjev, ki služijo za prenos barve na material, medtem ko pri digitalnem tisku le to ni potrebno. Digitalni tisk pa je tudi na področju barv odlična alternativa klasičnim tehnologijam. Sistem barv v kartušah je popolnoma zaprt, barve pa ne zahtevajo dodajanja nevarnih kemikalij ali topil – Voc free. Velika prednost barv HP Indigo je tudi ta, da se v postopku recikliranja preprosto raz-barvajo, kar ustreza zahtevam okoljskega ROHS (Restriction of Hazardous Substances) standarda in so BIO-razgradljive.

Fleksibilna embalaza - HPIndigo

HP Indigo tehnologija zagotavlja izredno visoko kvaliteto tiska, z opcijo tiska HP IndiChrome+ (CMYK+OVG) pa lahko dosežemo ujemanje do 90% barv iz Pantone lestvice. Omogoča tudi obojestranski tisk na različne materiale (papir, PET, BOPP, LDPE,…), prilagajanje formata tiska, tisk različnih variabilnih podatkov (številčenje, črtne kode, QR kode, ipd.), tisk manjših do srednje velikih serij različnih motivov in končnih oblik.

Za izdelavo fleksibilne embalaže se uporablja široka paleta materialov (substratov), ki vključuje papir, polimerne, metalizirane ter celulozne in bioplastične folije (PET, BOPP, LDPE) v debelinah od 12 - 350 micronov in širini tiska do 740 mm. Na izbiro embaliranega materiala vplivajo različni dejavniki: vloga različnih prepustnih in nepropustnih plati v sami konstrukciji embalaže (bariere), mehanska trdnost in nosilnost, tisk, toplotna odpornost, tesnjenje, končni izgled, recikliranje, stroški izdelave ipd.. Najpogosteje uporabljeni materiali za izdelavo fleksibilne embalaže so LDPE (polietilen), BOPET (polietilen tereftalat), BOPP (polipropilen), BOPA (poliamid), KRAFT papir, aluminijeva folija, celulozni in bio-razgradljiv material.

Kadar je embalažni material narejen iz ene vrste oz. plasti materiala govorimo o enoslojnem materialu, kadar pa je narejen oz. sestavljen iz več plasti (istih ali različnih) pa govorimo o večslojnem embalažnem materialu. Večslojni material se uporablja pri embaliranju zahtevnejših produktov, ko je za zaščito produkta potrebno upoštevati več različnih parametrov in barier. Vsaka plast ima specifično funkcijo zaščite produkta kot npr. preprečevanje kontaminacije, ohranjanja svežine, zaščite pred mehanskimi poškodbami (udarnine, praske, strganine), za zagotavljanje natezne trdnosti in tesnjenja embalaže.

Kot že zapisano se fleksibilna embalaža najpogosteje pojavlja v obliki vrečk, paučev (pouches), sašejev (sachets), ovojnin ali ovojnih trakov (wrappers), ki so običajno izdelani iz gibkih in prilagodljivih materialov, kot so polimerne in metalizirane (alu) folije ali papir.

Z najsodobnejšo tehnologijo za tisk fleksibilne embalaže vam torej omogočamo hitrejšo izdelavo, personaliziran tisk, tisk manjših naklad, izdelavo različnih oblik in izvedb, okolju prijazen tisk in cenovno ugodne rešitve.

Fleksibilna embalaža, ki jo lahko zagotavlja naša tehnologija so promocijska personalizirana embalaža blagovnih in trgovinskih znamk, embalaža za energijske ploščice, različni pouči in sašeji z zipp tehnologijo ali brez, sticks pakiranje (olje, kis, majoneza,…), embalaža primerna za retort pakiranje, embalaža za pakirane kave, začimb ter drugih živil, embalaža za kompostiranje (razpade s pomočjo bakterij do 80% že v 90-ih dneh, embalaža, ki se lahko 100% reciklira z znanimi postopki reciklaže (re-newing), LDPE BOPP in BOPET.

Usmerjeni smo v izdelavo visokokakovostnih izdelkov, ki so prijazni tako naravi kot uporabnikom.

Pauči (Pouches) – samostoječe vrečke
Pauč – samostoječa vrečka je eden najbolj prepoznavnih trendovskih izdelkov v svetu fleksibilne embalaže, ki se uporablja za pakiranje najrazličnejših izdelkov. Pojavlja se v številnih oblikah in izvedbah kot npr.: pauč s tremi varjenimi robovi (3-side-seal pouch), pauč s pregibom za razširitev volumna (gusseted pouch), samostoječ (stand-up pouch), pauč s slamico oz. nastavkom za izlivanje (spouted pouch), pauč z »zadrgo« za ponovno zapiranje (zipper pouch), pauč za vakumiranje in sterilizacijo, pauč prilagojen uporabi v mikrovalovni pečici (micro-wavable pouch).

Sama oblika Pauča omogoča enostaven transport, lahko ga ponovno odpremo oz. zapremo, je relativno odporen na mehanske poškodbe, nudi dobro zaščito izdelku is s tem podaljšuje njegov rok trajanja. V pauče najpogosteje pakiramo izdelke v prahu, pripravljene tekočine, kavo, mleko v prahu ipd..

Sašeji (Sachets)
Majhne ležeče vrečke, ki bi jim lahko rekli tudi majhen pauč, razlika je le v tem, da je v sašeju največkrat zapakiran zgolj en sam (kos) produkt, ki je običajno zaprt z varjenjem vseh štirih strani. Ponuja odlično priložnost za branding in marketing, saj je njegovo površino možno potiskati v celoti. V sašeje, ki se pojavljajo v različnih velikostih in oblikah, lahko zapakiramo izredno širok asortima izdelkov kot so praški, mila, šamponi, kavni sladkor, tablete, razne tekočine ipd..

Ovojnine in ovojni trakovi (Wrappers, Twist wrappers)
Ovijanje ali zavijanje je postopek, pri katerem izdelek ovijemo v prozorno ali potiskano folijo, s čimer dobimo tesno prilegajočo fleksibilno embalažo (wrappers). Najpogosteje so izdelani iz celofana ali twist BOPP ter veljajo za najprimernejšo vrsto fleksibilne embalaže, ko gre za ovijanje in zavijanje kvadratnih, podolgovatih, ovalnih in okroglih oblik kot so dražeji, bonboni, čokoladne kroglice, tofeji in razne druge vrste bonbonov in slaščic). Navadni ovoji (wrappers) pa se uporabljajo za pakiranje piškotov, čokolad, slaščic, zelenjave, trdih mil, medicinskih izdelkov ipd.. Ker je ovitek lahko potiskan v celoti, nam ponuja odlično priložnost za brandiranje, ter izpostavljanje vidnosti izdelka kupcu.

Pack-ready tehnologija omogoča hitre rešitve tiska in embaliranja ter učinkovitega plasiranja izdelkov na tržišče.

Namen laminacije je izboljšati videz, kvaliteto ter lastnosti barier embaliranega materiala. Postopek laminacije je združevanje dveh ali več osnovnih materialov, ki jih s pomočjo spremembe stanja (amorfno/kristalinično) združita toplota in tlak. Ta postopek ne zahteva običajne polimerizacije lepila in trdilca (običajno traja 7-14 dni), ne uporablja topil, lepil, poliuretana ali etilacetata, temveč zgolj čisti EVA material. EVA smolo direktno vsebuje sam material, zato se teža in debelina materiala tudi po postopku laminacije ne spreminjata oz. sta konstantna (10μ).

S tehnologijo Pack-ready laminacije lahko na trg zelo hitro plasiramo produkt, pakiran v visoko kakovostni embalaži.

Laminacija fleksibilne embalaže

Potrebujete pomoč? Imate vprašanje?

Tukaj smo zato, da vam pomagamo!

059 934 933

041 625 157

info@demago.si