Nazadnje ogledano: 0 izdelkov
  • 041 625 157|051 613 723 (ponedeljek–petek: 8.00–16.00)

Knjige (trda vezava)

Kakovosten tisk knjig s trdo platnico, ki zagotavlja trpežnost in dolgotrajno uporabo.

Trdo vezane knjige so zaradi funkcionalnosti, estetike in trajnosti izjemno cenjene med ljubitelji knjig!

 

Trda vezava se pogosto uporablja za trajnejše in prestižnejše izdaje kot so kuharske knjige, učbeniki, umetniške knjige, fotografski albumi, enciklopedije, monografije...

Pri tej vezavi je platnica izdelana iz trde lepenke, katera v primerjavi z mehko platnico nudi boljšo zaščito notranjim stranem knjige, kar zagotavlja dolgotrajno uporabo. Ker je hrbet knjige fleksibilen, le ta omogoča, da se ob odpiranju knjiga lahko popolnoma razpre, ne da bi pri tem ogrožala trdnost hrbta ali povzročila izpadanje listov.

Trda italijanska vezava spada med najzahtevnejšo knjigoveško vezavo, postopek izdelave je sestavljen iz več tehnoloških operacij, kar posledično podaljša čas izdelave in ceno izdelka.

V osnovi je trdo vezana knjiga sestavljena iz platnice in knjižnega bloka, ki je šivan z nitjo oziroma sukancem in nato v hrbtu prelepljen z gazo. Osnovni material za izdelavo platnice je trda lepenka debeline 2,5 mm, na katero zalepimo oziroma kaširamo potiskan prevlečni material (premazni 170 g/m2 papir), ki je enostransko plastificiran s folijo po vaši izbiri.

Za razliko od broširanja, kjer je knjižni blok v platnico lepljen v hrbtu, je pri trdi vezavi knjižni blok v platnico vlepljen s pomočjo spojnega oziroma veznega lista (spredaj in zadaj) in na ta način omogoča brezhibno odpiranje izdelka. Vezni listi so lahko potiskani enostransko ali obojestransko, po dogovoru pa lahko namesto belega nepremaznega papirja uporabimo tudi barvne papirje.

Trda vezava je primerna za publikacije od 24 do cca. 800 strani, pri tem pa hrbet knjižnega bloka ne sme presegati debeline 50 mm. Število strani za tisk knjige mora biti vedno deljivo s številom 4 (60, 64, 68, 72 strani...)!
Hrbet knjige je lahko raven ali okrogel. Za izdelavo okroglega hrbta je zahtevana minimalna debelina knjižnega bloka 10 mm. Na voljo je tudi opcija izbire kapitalnega traka (debelina knjižnega bloka minimalno 4 mm, oziroma cca. 80 strani), zaznamovalnega traka in vakuumiranja knjig.

Ko je knjiga oblikovana, sledi tisk. Pred tem je seveda potrebno določiti vrsto papirja za knjižni blok knjige. Tukaj se lahko odločite za tisk na standardne premazne ali nepremazne papirje, za vse tiste, ki se zavzemate za trajnostnost in odgovornost do okolja, pa je na voljo 100% recikliran papir. Za vse tiste, ki želite tisk knjige na posebne kreativne papirje, odprite skupino Knjige-Creative.

Za razliko od mehko vezane brošure, je pri knjigi platnica izdelana iz trde lepenke debeline 2,5 mm, ki jo prelepimo s prevlečnim materialom. Za prevlečni material koristimo premazni papir gramature 150 g/m2, katerega zaščitimo s plastificirno folijo, ki je na voljo v mat, sijaj ali premium soft-touch ali anti-scratch izvedbi. Slednja je posebej primerna za plastificiranje platnic, ki so tiskane s temnejšimi barvami.

Naj izpostavimo tudi možnost izbire oplemenitenja platnice. Izberete lahko tisk z reliefnim prozornim lakom (3D UV Spot), ali tisk z metalik folijo. Zlata in srebrna folija sta že dolgo simbola prestiža, luksuza in elegance, sijaj in bleščeči učinek folije na platnici pa zagotovo naredi poseben čar in ekskluzivnost knjige.

Do sedaj je bila uporaba teh folij v tisku pogosto omejena na dražje in bolj tradicionalne tiskarske procese, digitalni tisk pa zdaj ponuja možnost tiskanja s kovinskimi folijami na bolj dostopen in prilagodljiv način.